Ooracupunctuur

  • -

Ooracupunctuur

De Auriculotherapie ofwel oor-acupunctuur heeft zijn oorsprong vanuit Frankrijk (Lyon), waar begin jaren ’50 praktiserende arts dr. Paul Nogier alle punten nauwkeurig in kaart gebracht heeft. De resultaten van zijn werk zijn over de hele wereld bekend. Daarnaast worden zijn bevindingen onderwezen in  Europa, de VS tot zelfs in China, de bakermat van de acupunctuur. Er is veel  wetenschappelijk onderzoek gedaan op het gebied van acupunctuur en chronische pijnklachten.

Door de ooracupunctuur op specifieke reflexpunten te gebruiken, stimuleert het genezend vermogen van het lichaam. Dit komt omdat op het oor, net zoals op de voet, de reflexpunten van het centrale zenuwstelsel, botten, weefsels, organen en spieren liggen. Deze punten zijn goed aan te duiden met de specifieke puntenzoeker, wat op huidweerstand werkt.

Wanneer?

Ooracupunctuur werkt ondersteunend bij diverse lichamelijke en psychische klachten, daarnaast kan het als losse behandeling of tijdens een andere behandeling ingezet worden. De specifieke gevoelige punten worden op het oor behandelt door een naaldje of balletje te zetten. Dit geeft ontspanning en beïnvloed het pijnniveau van het aangedane stuk. Daarnaast beïnvloedt de acupunctuur het genezingsproces op een positieve manier en vermindert spierspanning. Tevens is ooracupunctuur op emotioneel vlak goed te gebruiken, denk hierbij aan kinderen en/of volwassenen die last hebben van innerlijke onrust, nachtmerries, paniekaanvallen of  slaapproblemen.

Hoe werkt (oor)acupunctuur?

Het gebruik van de ooracupunctuur naaldjes is in principe niet pijnlijk, maar bij een klacht wat heel acuut is of bij een sterk verstoorde functie of orgaan, kan een puntje gevoeliger zijn. De acupunctuurnaald veroorzaakt via prikkeling van het  autonome zenuwstelsel dat er stoffen vrijkomen zoals endorfines, serotonine, noradrenaline. Deze zorgen voor een pijnstillend effect in het lichaam, waardoor klachten kunnen afnemen, daardoor wordt ook de gevoeligheid bij het inzetten van de naalden minder. Door middel van het gebruik van een speciale “zoekpen” zijn verstoorde punten op het oor nauwkeurig te vinden en kan via de acupunctuur de verstoorde functie genormaliseerd worden.

Indicatie:

Ooracupunctuur wordt ingezet voor een breed scala aan klachten en is bijzonder effectief gebleken bij het  reduceren van pijnklachten of het verminderen van klachten.

Een kleine greep uit behandelbare klachten:

–         Hoofdpijn, migraine

–         burn-out en stress gerelateerde of vermoeidheidsklachten

–         overgangsklachten

–         Gewrichtspijn zoals: golf en/of tennis elleboog

–         rug, heup en knieklachten, sportblessures

–         eczeem (ook bij baby’s en kinderen)

–         allergie, hooikoorts

–         maag en darmklachten, spastische darm

–         ondersteuning bij afvallen

–         ondersteuning bij stoppen met roken

–         verbetering bij bloedsuikerspiegel en Diabetes

–         verlichting bij ernstige pijnen zoals dystrofie

–         emotionele klachten waaronder nachtmerries bij kinderen

Ooracupunctuur is heel goed te combineren met mijn andere behandelingen zoals body mind release en voetreflextherapie. Daarnaast is het een  doeltreffende aanvulling op de bekende manieren van pijnbestrijding en kan de kwaliteit van leven bij chronische pijn helpen te verbeteren.  

Voor de prijzen verwijs ik je naar: tarieven